Kurczak z ryżem po hiszpańsku
Kurczak z ryżem po hiszpańsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i szafran) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion, dodajemy mięso i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Dodajemy groszek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Opcjonalnie możesz dodać marchewkę.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Kurczak pierś (800 g)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Szafran (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Warzywa grillowane i szynka parmeńska
Wszystkie warzywa kroimy w plastry Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony (aż warzywa trochę zmiękną) Warzywa przenosimy na talerz, a obok kładziemy szynkę
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >