Kurczak z ryżem po hiszpańsku
Kurczak z ryżem po hiszpańsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i szafran) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion, dodajemy mięso i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Dodajemy groszek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Opcjonalnie możesz dodać marchewkę.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Kurczak pierś (800 g)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Szafran (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.