fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z trawą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7775faac-8a98-4710-a1ab-85e02a7043bf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z trawą cytrynową

Przygotowanie

  • Trawę cytrynową grubo siekamy
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry
  • Gdy woda zacznie ponownie wrzeć – wrzucamy mięso i zmniejszamy ogień
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i odkładamy na talerz
  • Płyn przecedzamy do czystego garnka i gotujemy w nim ryż wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie ryż odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz liście kolendry i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki i podajemy na ryżu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw i przypraw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
  • Trawa cytrynowa (świeża) (16 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >