fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z trawą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7775faac-8a98-4710-a1ab-85e02a7043bf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z trawą cytrynową

Przygotowanie

  • Trawę cytrynową grubo siekamy
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry
  • Gdy woda zacznie ponownie wrzeć – wrzucamy mięso i zmniejszamy ogień
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i odkładamy na talerz
  • Płyn przecedzamy do czystego garnka i gotujemy w nim ryż wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie ryż odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz liście kolendry i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki i podajemy na ryżu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw i przypraw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
  • Trawa cytrynowa (świeża) (16 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl brzoskwiniowy z imbirem

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Zimowa zupa jarzynowa

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ziemniaki oraz dynię obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków

Ziemniaki obieramy, kroimy każdego ziemniaka na 8 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Buraki kroimy w słupki o wielkości ok. 0,5 cm Ogórki kroimy w kostkę Szczypiorek siekamy…

WIĘCEJ >