fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z trawą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-101
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z trawą cytrynową

Przygotowanie

  • Trawę cytrynową grubo siekamy
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry
  • Gdy woda zacznie ponownie wrzeć – wrzucamy mięso i zmniejszamy ogień
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i odkładamy na talerz
  • Płyn przecedzamy do czystego garnka i gotujemy w nim ryż wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie ryż odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz liście kolendry i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki i podajemy na ryżu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
  • Trawa cytrynowa (świeża) (16 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Camembert na ciepło z sałatką

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…

WIĘCEJ >

Roladki wołowe ze szpinakiem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką, jednolitą masę i smażymy przez ok. 1 minutę Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo…

WIĘCEJ >