fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuszące czekoladowe ptysie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c176041ab-b7ee-4a71-8a17-6fa98d3ba435
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuszące czekoladowe ptysie

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wlewamy wodę i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się roztopi
  • Następnie zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy mąkę i wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od rondla, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dolewamy do rondla i ucieramy mikserem na błyszczącą masę
  • Blachę lekko smarujemy wodą
  • Ciasto wkładamy do wyciskacza i wyciskamy na blachę (w dość dużych odstępach)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy z niego blachę i na boku każdego ptysia robimy nacięcie
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, aby para ze środka mogła uciec, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy ją do wnętrza ptysi
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i umieszczamy nad rondlem z wrzącą wodą, aby się rozpuściła
  • Następnie nakładamy czekoladę na wierzch ptysi i odstawiamy do zastygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (85 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Talerz, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >