fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kuszące czekoladowe ptysie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c176041ab-b7ee-4a71-8a17-6fa98d3ba435
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kuszące czekoladowe ptysie

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wlewamy wodę i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się roztopi
  • Następnie zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy mąkę i wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od rondla, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dolewamy do rondla i ucieramy mikserem na błyszczącą masę
  • Blachę lekko smarujemy wodą
  • Ciasto wkładamy do wyciskacza i wyciskamy na blachę (w dość dużych odstępach)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy z niego blachę i na boku każdego ptysia robimy nacięcie
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, aby para ze środka mogła uciec, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy ją do wnętrza ptysi
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i umieszczamy nad rondlem z wrzącą wodą, aby się rozpuściła
  • Następnie nakładamy czekoladę na wierzch ptysi i odstawiamy do zastygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (85 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Talerz, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >