fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuszące czekoladowe ptysie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c176041ab-b7ee-4a71-8a17-6fa98d3ba435
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuszące czekoladowe ptysie

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wlewamy wodę i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się roztopi
  • Następnie zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy mąkę i wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od rondla, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dolewamy do rondla i ucieramy mikserem na błyszczącą masę
  • Blachę lekko smarujemy wodą
  • Ciasto wkładamy do wyciskacza i wyciskamy na blachę (w dość dużych odstępach)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy z niego blachę i na boku każdego ptysia robimy nacięcie
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, aby para ze środka mogła uciec, po czym odstawiamy do ostygnięcia
  • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy ją do wnętrza ptysi
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i umieszczamy nad rondlem z wrzącą wodą, aby się rozpuściła
  • Następnie nakładamy czekoladę na wierzch ptysi i odstawiamy do zastygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (85 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Talerz, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z brokułu z płatkami migdałowymi i kiełkami

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Minitarty z sosem cynamonowym

Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na konsystencję bułki tartej Dodajemy 1/4 ilości żółtek, dolewamy wodę i miksujemy Następnie formujemy z ciasta…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro

Chili drobno siekamy (pestki usuwamy) i przenosimy do miski Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i dokładnie mieszamy Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę Następnie wrzucamy mięso do miski z marynatą i dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy…

WIĘCEJ >