Łosoś w białym winie z warzywami
Łosoś w białym winie z warzywami
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
- Tłuszcz roztapiamy w garnku i wyłączamy kuchenkę
- Cukinię kroimy w plastry
- Z fasolki odcinamy końcówki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry i przenosimy do miski
- Dolewamy tłuszcz, dodajemy cukinię z fasolką i mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, na warzywach kładziemy rybę i całość polewamy winem oraz sokiem z cytryny
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Warzywa z rybą nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
- Ziemniak młody (400 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Masło (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki dziecięce – sówki
Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca, skrzydeł i noska Z ogórka wycinamy kawałki na kształt krwi i noska Z sera wycinamy kółka Z chleba wycinamy okręgi Wszystkie składniki układamy na talerzu…
WIĘCEJ >Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska
Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…
WIĘCEJ >Tagine z kurczaka i daktyli
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…
WIĘCEJ >