fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łosoś w białym winie z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46ba3fe1-5292-4287-8676-8e281dcd465d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Łosoś w białym winie z warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Tłuszcz roztapiamy w garnku i wyłączamy kuchenkę
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Z fasolki odcinamy końcówki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry i przenosimy do miski
  • Dolewamy tłuszcz, dodajemy cukinię z fasolką i mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, na warzywach kładziemy rybę i całość polewamy winem oraz sokiem z cytryny
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa z rybą nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Ziemniak młody (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – sówki

Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca, skrzydeł i noska Z ogórka wycinamy kawałki na kształt krwi i noska Z sera wycinamy kółka Z chleba wycinamy okręgi Wszystkie składniki układamy na talerzu…

WIĘCEJ >

Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska

Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >

Tagine z kurczaka i daktyli

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >