Makaron z cukinią
Makaron z cukinią
Przygotowanie
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cukinię, czosnek oraz skórkę z cytryny i smażymy przez ok. 10 minut
- Dodajemy kapary i sok z cytryny, mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
- Patelnię z cukinią stawiamy z powrotem na kuchenkę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Do tego dania możesz opcjonalnie dodać zielony groszek.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Makaron Spaghetti (400 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kapary (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Mięta (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami
Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…
WIĘCEJ >Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…
WIĘCEJ >Gofry gryczane
Kaszę wsypujemy do blendera i mielimy Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i ponownie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy…
WIĘCEJ >