fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc3dc3af-4449-46c9-8bd6-79d97a88b952
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z cukinią

Przygotowanie

  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię, czosnek oraz skórkę z cytryny i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy kapary i sok z cytryny, mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Patelnię z cukinią stawiamy z powrotem na kuchenkę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Do tego dania możesz opcjonalnie dodać zielony groszek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Makaron Spaghetti (400 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >