fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc3dc3af-4449-46c9-8bd6-79d97a88b952
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z cukinią

Przygotowanie

  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię, czosnek oraz skórkę z cytryny i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy kapary i sok z cytryny, mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Patelnię z cukinią stawiamy z powrotem na kuchenkę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Do tego dania możesz opcjonalnie dodać zielony groszek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Makaron Spaghetti (400 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami

Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Gofry gryczane

Kaszę wsypujemy do blendera i mielimy Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i ponownie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy…

WIĘCEJ >

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >