fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z kiełbaskami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-291
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z kiełbaskami i warzywami

Przygotowanie

  • Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kiełbaski i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie przenosimy kiełbasę do miski, a z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu
  • Na patelnię wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie przenosimy paprykę do miski z kiełbasą
  • Na patelnię wrzucamy cukinię i smażymy przez ok. 5 minut
  • Kiełbasę z papryką wrzucamy z powrotem na patelnię, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut (do momentu, aż bulion zmniejszy objętość o połowę, a sos zgęstnieję)
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka z makaronem, dodajemy rukolę oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronu z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Kiełbasa chorizo (200 g)
  • Cukinia zielona (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Rukola (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Krem z cukinii z kawałkami kurczaka

Kroimy selera i wrzucamy na rozgrzaną patelnię Jak się zeszkli wrzucamy cukinię i dusimy, aż zmięknie Dodajemy na koniec posiekany ząbek czosnku Zalewamy wszystko bulionem Dusimy przez 5 minut Dodajemy kolendrę, doprawiamy i blendujemy Doprawiamy,…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano

WIĘCEJ >