Makaron z kiełbaskami i warzywami
Makaron z kiełbaskami i warzywami
Przygotowanie
- Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kiełbaski i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Następnie przenosimy kiełbasę do miski, a z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu
- Na patelnię wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 5 minut
- Następnie przenosimy paprykę do miski z kiełbasą
- Na patelnię wrzucamy cukinię i smażymy przez ok. 5 minut
- Kiełbasę z papryką wrzucamy z powrotem na patelnię, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut (do momentu, aż bulion zmniejszy objętość o połowę, a sos zgęstnieję)
- Zawartość patelni przenosimy do garnka z makaronem, dodajemy rukolę oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronu z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Kiełbasa chorizo (200 g)
- Cukinia zielona (200 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Papryka żółta (150 g)
- Rukola (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż pomarańczowo-miętowy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu,…
WIĘCEJ >Kurczak z rozmarynem i cytryną
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron) Następnie przenosimy…
WIĘCEJ >Zupa z kulkami mięsnymi
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…
WIĘCEJ >Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy…
WIĘCEJ >