Makaron z purée z dyni
Makaron z purée z dyni
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia
- Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut
- Po upieczeniu i ostudzeniu blendujemy dynię z mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu
- Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy trochę wody
- Gotujemy makaron
- Odcedzamy makaron i mieszamy z sosem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.
Uwagi
Zdjęcie poglądowe
Autor
Lista składników
- 80 g makaronu gryczanego
- 200 g dyni
- 6 łyżek mleka kokosowego (60 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki wody
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…
WIĘCEJ >Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami
Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…
WIĘCEJ >Wędzona szynka na świeżym szpinaku
Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…
WIĘCEJ >Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >