Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z wędzonym łososiem
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Rybę kroimy w cienkie paski
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy
- W rondlu roztapiamy tłuszcz, a kiedy zacznie skwierczeć – wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
- Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając – dolewamy mleko
- Następnie stawiamy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieję
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
- Do sosu dodajemy zieleninę, rybę oraz brokuły i mieszamy
- Na talerze nakładamy makaron i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Do tego dania możesz opcjonalnie dodać zielony groszek lub inne, ulubione warzywa.
Autor
Lista składników
- Brokuł (300 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
- Łosoś wędzony (300 g)
- Masło (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.