fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z szynką i serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-305
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z szynką i serem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Szynkę kroimy w cienką kostkę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji
  • Z kuchenki ściągamy rondel i stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając
  • Stawiamy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 4-5 minut, aż masa zgęstnieję
  • Dodajemy do rondla makaron oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość rondla do naczynia żaroodpornego i posypujemy wierzch pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (600 g)
  • Ser Gouda (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (100 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dyni i mięsa

Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…

WIĘCEJ >

Kulki ryżowe z szafranem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (tymianek) drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy…

WIĘCEJ >