fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z szynką i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c408d4cc3-5786-4da0-9f4f-f71d78eddf7e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z szynką i serem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Szynkę kroimy w cienką kostkę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji
  • Z kuchenki ściągamy rondel i stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając
  • Stawiamy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 4-5 minut, aż masa zgęstnieję
  • Dodajemy do rondla makaron oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość rondla do naczynia żaroodpornego i posypujemy wierzch pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (600 ml)
  • Ser Gouda (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (100 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym

Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy, aby nie spaliły się podczas smażenia Do osobnej miski wsypujemy cukier, dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz…

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z bazylią

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki W rondlu rozpuszczamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz)…

WIĘCEJ >