fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z szynką i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c408d4cc3-5786-4da0-9f4f-f71d78eddf7e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z szynką i serem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Szynkę kroimy w cienką kostkę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji
  • Z kuchenki ściągamy rondel i stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając
  • Stawiamy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 4-5 minut, aż masa zgęstnieję
  • Dodajemy do rondla makaron oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość rondla do naczynia żaroodpornego i posypujemy wierzch pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (600 ml)
  • Ser Gouda (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (100 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone i całość dokładnie mieszamy Do blendera (lub miksera) wybijamy jaja, dodajemy cukier oraz cynamon i…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – zakochane rybki

Z chleba wycinamy kółka i kawałki na kształt płetw Następnie smarujemy chleb serem Z truskawek usuwamy szypułki i wycinamy kawałki na kształt serduszek, płetw, łusek i pyszczków Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rybek,…

WIĘCEJ >