fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron zapiekany z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-326
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron zapiekany z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
  • Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Dodajemy ser żółty i ponownie kładziemy rondel na kuchenkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż ser się roztopi)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy sos, mięso, kukurydzę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z parmezanem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy makaron
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (400 g)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…

WIĘCEJ >