fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron zapiekany z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd335a1ec-16c1-40bd-a884-dbeb46a94409
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron zapiekany z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
  • Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Dodajemy ser żółty i ponownie kładziemy rondel na kuchenkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż ser się roztopi)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy sos, mięso, kukurydzę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z parmezanem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy makaron
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krokiety z szynką i kurczakiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać z każdej piersi dwa, cieńsze plastry Każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii…

WIĘCEJ >

Chleb żytni na zakwasie z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >

Grzyby z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Shiitake i boczniaki kroimy w plastry Do miski wlewamy bulion, sos ostrygowy oraz sos sojowy i mieszamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >