fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron zapiekany z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd335a1ec-16c1-40bd-a884-dbeb46a94409
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron zapiekany z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta „pasta”
  • Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Dodajemy ser żółty i ponownie kładziemy rondel na kuchenkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż ser się roztopi)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy sos, mięso, kukurydzę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z parmezanem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy makaron
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owsianka z owocami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pieczony schab

Na deskę kładziemy czosnek, posypujemy go przyprawami (solą) i rozgniatamy Pastę czosnkową przenosimy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy (pieprz, kminek, majeranek i paprykę) i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso dokładnie…

WIĘCEJ >

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >