Makaronowe świderki w sosie
Makaronowe świderki w sosie
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Na suchą patelnię wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew, pomidory, zieleninę oraz przyprawy (oregano), mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Ser (parmezan) „kroimy” obieraczką do warzyw
- Makaron odcedzamy, przenosimy na patelnię z sosem i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (800 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
- Ser Parmezan (25 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki wołowe z ziołami
Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą…
WIĘCEJ >Komosanka cynamonowo-czekoladowa
Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…
WIĘCEJ >Krem brokułowy z boczkiem
Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…
WIĘCEJ >Zielony dip
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…
WIĘCEJ >