fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaronowe świderki w sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c978b7769-1d9b-4dcb-8e96-7cac1222cf86
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaronowe świderki w sosie

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na suchą patelnię wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, pomidory, zieleninę oraz przyprawy (oregano), mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Ser (parmezan) „kroimy” obieraczką do warzyw
  • Makaron odcedzamy, przenosimy na patelnię z sosem i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (800 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki wołowe z ziołami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą…

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy z boczkiem

Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >