fbpx
logo
Szukaj
open close

Marchewka po marokańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e50c137-1144-453c-b7fb-1738cde2647e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Marchewka po marokańsku

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm
  • Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół, a połowę czosnku kroimy w plasterki
  • Do rondla wlewamy wodę, wkładamy marchewki i połówki czosnku
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (poza nasionami kminu) i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do momentu, ż płyn odparuję, a marchewka będzie miękka)
  • Marchewkę zestawiamy z ognia i odkładamy do ostygnięcia
  • Dodajemy sok z cytryny, plasterki czosnku i przyprawy (nasiona kminu) i mieszamy
  • Potrawę przenosimy do miski i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z marchewką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (600 g)
  • Woda (500 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (100 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Kminek – nasiona (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem marchewkowy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z (…)

WIĘCEJ >

Gotowane marchewki z bazylią

Marchewki obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki Następnie gotujemy marchewki we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), (…)

WIĘCEJ >

Marchewka z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka marchewkowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki. Startą marchewkę układamy w misce wraz z (…)

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy (…)

WIĘCEJ >