fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marchewka z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdfc29620-b81f-47af-aec4-6ddfc8040a37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marchewka z miodem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia
  • Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Chili drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili wraz z przyprawami i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając (gotujemy do momentu, aż miód stanie się płynny)
  • Zawartość garnka przelewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy, tak aby każda marchew była dokładnie obtoczona
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż marchewki się przyrumienią)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem marchewki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (300 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Chili (5 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Majonez z kalafiora

Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.

WIĘCEJ >

Francuskie tosty z cynamonem

Bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia) kroimy w plastry Banany obieramy i kroimy w plasterki Nektarynki kroimy w plasterki (pestki usuwamy) Do miski wybijamy jaja, dodajemy ekstrakt z wanilii i cynamon, dolewamy mleko i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Duszona jagnięcina z fasolą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Napój jogurtowy z miętą

Miętę drobno siekamy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i razem krótko blendujemy

WIĘCEJ >