fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marchewka z miodem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-76
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Marchewka z miodem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia
  • Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Chili drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili wraz z przyprawami i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając (gotujemy do momentu, aż miód stanie się płynny)
  • Zawartość garnka przelewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy, tak aby każda marchew była dokładnie obtoczona
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż marchewki się przyrumienią)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem marchewki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (600 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Chili (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pikantne filety rybne

Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i wkładamy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i chili) i mieszamy Mieszankę wylewamy na rybę i…

WIĘCEJ >

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i bananem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy pół banana

WIĘCEJ >

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >