fbpx
logo
Szukaj
open close

Mazurek kajmakowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6573e9d2-da71-4d24-a522-90af3cd50c73
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mazurek kajmakowy

Przygotowanie

Kruche ciasto

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukier mielimy w młynku do kawy
  • Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i siekamy, po czym zagniatamy ciasto
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier przenosimy ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Masa

  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do momentu, aż masa zacznie gęstnieć)
  • Wówczas należy gotować ok. 30-50 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła
  • Jeżeli masa się rozwarstwi lub pojawią się grudki – miksujemy
  • Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i tłuszcz, po czym mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści
  • Ciepłą masę wylewamy równomiernie na ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

Kruche ciasto

  • Mąka orkiszowa (240 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Drożdże (świeże) (10 g)

Masa

  • Mleko krowie (500 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Mikser, Młynek elektryczny, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do malaksera wsypujemy mąkę Włączamy urządzenie i stopniowo dodajemy tłuszcz, aż…

WIĘCEJ >

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >

Brownie z batatów i wątróbki

Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…

WIĘCEJ >

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek do…

WIĘCEJ >