Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Cukier mielimy w młynku do kawy
- Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i siekamy, po czym zagniatamy ciasto
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier przenosimy ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
Masa
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do momentu, aż masa zacznie gęstnieć)
- Wówczas należy gotować ok. 30-50 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła
- Jeżeli masa się rozwarstwi lub pojawią się grudki – miksujemy
- Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i tłuszcz, po czym mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści
- Ciepłą masę wylewamy równomiernie na ciasto
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Kruche ciasto
- Mąka orkiszowa (240 g)
- Masło (200 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Drożdże (świeże) (10 g)
Masa
- Mleko krowie (500 g)
- Cukier trzcinowy (250 g)
- Masło (100 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.