fbpx
logo
Szukaj
open close

Mazurek kajmakowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6573e9d2-da71-4d24-a522-90af3cd50c73
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mazurek kajmakowy

Przygotowanie

Kruche ciasto

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukier mielimy w młynku do kawy
  • Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i siekamy, po czym zagniatamy ciasto
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier przenosimy ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Masa

  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do momentu, aż masa zacznie gęstnieć)
  • Wówczas należy gotować ok. 30-50 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła
  • Jeżeli masa się rozwarstwi lub pojawią się grudki – miksujemy
  • Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i tłuszcz, po czym mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści
  • Ciepłą masę wylewamy równomiernie na ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

Kruche ciasto

  • Mąka orkiszowa (240 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Drożdże (świeże) (10 g)

Masa

  • Mleko krowie (500 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Mikser, Młynek elektryczny, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Piernik kokosowy

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Przepyszny jabłecznik na ciepło

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo (…)

WIĘCEJ >

Sernik z limonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę smarujemy tłuszczem Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia (…)

WIĘCEJ >

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem (…)

WIĘCEJ >