fbpx
logo
Szukaj
open close

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ed8c06-ea46-40a8-a56c-b535014dce00
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
  • Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło
  • Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut
  • Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy
  • Bierzemy foremkę do mazurka (my użyliśmy foremki pod tartę)
  • Rozkładamy równo masę i wkładamy do zamrażarki na 15 minut

Krem:

  • Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do ¾ wysokości
  • Przykryć talerzykiem, odczekać 5 minut
  • Odlać wodę i daktyle położyć na sicie
  • Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki
  • Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i odcedzone daktyle
  • Zmiksować blenderem na gładką masę
  • Wyjmujemy z zamrażarki ciasto
  • Nakładamy krem
  • Dekorujemy migdałami
  • Wkładamy lodówki na minimum 8 godzin

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Woda (100 ml)
  • Daktyl (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)

Mus czekoladowy

  • Jabłko (świeże) (360 g)
  • Banan (świeży) (240 g)
  • Daktyl (45 g)
  • Migdał (30 g)
  • Kakao w proszku (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Nóż, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >