Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Przygotowanie
Spód:
- Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
- Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło
- Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut
- Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Dodajemy wiórki kokosowe
- Mieszamy
- Bierzemy foremkę do mazurka (my użyliśmy foremki pod tartę)
- Rozkładamy równo masę i wkładamy do zamrażarki na 15 minut
Krem:
- Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do ¾ wysokości
- Przykryć talerzykiem, odczekać 5 minut
- Odlać wodę i daktyle położyć na sicie
- Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki
- Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i odcedzone daktyle
- Zmiksować blenderem na gładką masę
- Wyjmujemy z zamrażarki ciasto
- Nakładamy krem
- Dekorujemy migdałami
- Wkładamy lodówki na minimum 8 godzin
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 200-250 g.
Uwagi
Mazurek możesz udekorować w dowolny sposób, wykorzystując ulubione orzechy i bakalie.
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 15
Trudność: Średni
Lista składników
Spód
- 200 g wiórków kokosowych
- 80 g daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 garść obranych migdałów (30 g)
Krem
- 2 banany (240 g)
- 2 jabłka (360 g)
- 2 czubate łyżki kakao (20 g)
- 1 garść daktyli (45 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Blender, Lodówka, Zamrażarka
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem kokosowym
Komosę ryżową zagotowujemy w małej ilości mleka (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Serniczki z awokado o smaku limonki
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm….
WIĘCEJ >