fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ed8c06-ea46-40a8-a56c-b535014dce00
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
  • Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło
  • Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut
  • Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy
  • Bierzemy foremkę do mazurka (my użyliśmy foremki pod tartę)
  • Rozkładamy równo masę i wkładamy do zamrażarki na 15 minut

Krem:

  • Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do ¾ wysokości
  • Przykryć talerzykiem, odczekać 5 minut
  • Odlać wodę i daktyle położyć na sicie
  • Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki
  • Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i odcedzone daktyle
  • Zmiksować blenderem na gładką masę
  • Wyjmujemy z zamrażarki ciasto
  • Nakładamy krem
  • Dekorujemy migdałami
  • Wkładamy lodówki na minimum 8 godzin

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Woda (100 ml)
  • Daktyl (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)

Mus czekoladowy

  • Jabłko (świeże) (360 g)
  • Banan (świeży) (240 g)
  • Daktyl (45 g)
  • Migdał (30 g)
  • Kakao w proszku (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Nóż, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >