fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ed8c06-ea46-40a8-a56c-b535014dce00

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
  • Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło
  • Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut
  • Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy
  • Bierzemy foremkę do mazurka (my użyliśmy foremki pod tartę)
  • Rozkładamy równo masę i wkładamy do zamrażarki na 15 minut

Krem:

  • Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do ¾ wysokości
  • Przykryć talerzykiem, odczekać 5 minut
  • Odlać wodę i daktyle położyć na sicie
  • Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki
  • Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i odcedzone daktyle
  • Zmiksować blenderem na gładką masę
  • Wyjmujemy z zamrażarki ciasto
  • Nakładamy krem
  • Dekorujemy migdałami
  • Wkładamy lodówki na minimum 8 godzin

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

Mazurek możesz udekorować w dowolny sposób, wykorzystując ulubione orzechy i bakalie.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 g daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 garść obranych migdałów (30 g)

Krem

  • 2 banany (240 g)
  • 2 jabłka (360 g)
  • 2 czubate łyżki kakao (20 g)
  • 1 garść daktyli (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Lodówka, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >