fbpx
logo
Szukaj
open close

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ed8c06-ea46-40a8-a56c-b535014dce00
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Przygotowanie

Spód:

  • Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
  • Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło
  • Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut
  • Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy
  • Bierzemy foremkę do mazurka (my użyliśmy foremki pod tartę)
  • Rozkładamy równo masę i wkładamy do zamrażarki na 15 minut

Krem:

  • Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do ¾ wysokości
  • Przykryć talerzykiem, odczekać 5 minut
  • Odlać wodę i daktyle położyć na sicie
  • Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki
  • Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i odcedzone daktyle
  • Zmiksować blenderem na gładką masę
  • Wyjmujemy z zamrażarki ciasto
  • Nakładamy krem
  • Dekorujemy migdałami
  • Wkładamy lodówki na minimum 8 godzin

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Woda (100 ml)
  • Daktyl (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)

Mus czekoladowy

  • Jabłko (360 g)
  • Banan (240 g)
  • Daktyl (45 g)
  • Migdał (30 g)
  • Kakao w proszku (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Nóż, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >