fbpx
logo
Szukaj
open close

Przepyszny jabłecznik na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac85f0ec-f52b-41cb-a5bd-992364e896f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepyszny jabłecznik na ciepło

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do blendera wsypujemy herbatniki, bułkę tartą, cukier oraz przyprawy (cynamon) i blendujemy
  • Następnie przenosimy zawartość blendera do miski
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wrzucamy jabłka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Połowę jabłek wkładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, pokrywamy owoce połową mieszanki herbatnikowej, po czym pokrywamy drugą połową owoców i pozostałą mieszanką herbatnikową
  • Ciasto nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jabłkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Herbatniki (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa gołąbkowa

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę siekamy w paski, przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >