fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przepyszny jabłecznik na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac85f0ec-f52b-41cb-a5bd-992364e896f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Przepyszny jabłecznik na ciepło

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do blendera wsypujemy herbatniki, bułkę tartą, cukier oraz przyprawy (cynamon) i blendujemy
  • Następnie przenosimy zawartość blendera do miski
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wrzucamy jabłka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Połowę jabłek wkładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, pokrywamy owoce połową mieszanki herbatnikowej, po czym pokrywamy drugą połową owoców i pozostałą mieszanką herbatnikową
  • Ciasto nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jabłkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Herbatniki (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pancake – truskawkowy słonecznik

Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >

Sos guacamole z chlebkiem pita

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki Następnie awokado obieramy i wkładamy miąższ do miski Dodajemy sok z limonki i całość rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta Pomidora kroimy…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli

Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy

WIĘCEJ >