fbpx
logo
Szukaj
open close

Przepyszny jabłecznik na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac85f0ec-f52b-41cb-a5bd-992364e896f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepyszny jabłecznik na ciepło

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do blendera wsypujemy herbatniki, bułkę tartą, cukier oraz przyprawy (cynamon) i blendujemy
  • Następnie przenosimy zawartość blendera do miski
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wrzucamy jabłka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Połowę jabłek wkładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, pokrywamy owoce połową mieszanki herbatnikowej, po czym pokrywamy drugą połową owoców i pozostałą mieszanką herbatnikową
  • Ciasto nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jabłkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Herbatniki (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz sok z pomarańczy i całość ubijamy Dodajemy skórkę z pomarańczy, mąki oraz budyń…

WIĘCEJ >

Muffinki dyniowe z migdałami

Migdały wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut Po tym czasie wyciągamy migdały po kolei w wody i obieramy ze skórki W młynku do kawy mielimy migdały z cukrem Banana obieramy…

WIĘCEJ >