fbpx
logo
Szukaj
open close

Chlebek orzechowo-jabłkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc39a05d5-c56b-4cc4-8fa3-224c3688e47e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chlebek orzechowo-jabłkowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon)
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy, po czym po środku formujemy zagłębienie
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do dzbanka
  • Dolewamy mleko oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy tę mieszaninę do zagłębienia i lekko mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb z jabłkami i parmezanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jabłka kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski wsypujemy mąkę, proszek…

WIĘCEJ >

Bułka żytnia z letnimi warzywami

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem Wszystkie warzywa nakładamy na jedną połówkę bułki, posypujemy przyprawami i nakładamy drugą połówkę bułki

WIĘCEJ >

Chlebek z cukinii bez jaj

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….

WIĘCEJ >

Sałatka z grzankami i ziarnami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i drobno siekamy Z chleba odcinamy skórkę i kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm Do miski wlewamy 1/3 tłuszczu, dodajemy czosnek, kostki chleba,…

WIĘCEJ >