fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek orzechowo-jabłkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc39a05d5-c56b-4cc4-8fa3-224c3688e47e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chlebek orzechowo-jabłkowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon)
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy, po czym po środku formujemy zagłębienie
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do dzbanka
  • Dolewamy mleko oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy tę mieszaninę do zagłębienia i lekko mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywny mix z sezamem

Marchew i por obieramy Wszystkie warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy sezam i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do miski Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy marchew z selerem i…

WIĘCEJ >

Fasolowy mix z boczkiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Marynowane oliwki

Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Bułgarska sałatka

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…

WIĘCEJ >