Chlebek orzechowo-jabłkowy
Chlebek orzechowo-jabłkowy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon)
- Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
- Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy, po czym po środku formujemy zagłębienie
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do dzbanka
- Dolewamy mleko oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy tę mieszaninę do zagłębienia i lekko mieszamy
- Ciasto przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (300 g)
- Jabłko (180 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Orzech włoski (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywny mix z sezamem
Marchew i por obieramy Wszystkie warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy sezam i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do miski Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy marchew z selerem i…
WIĘCEJ >Fasolowy mix z boczkiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Marynowane oliwki
Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z…
WIĘCEJ >Bułgarska sałatka
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…
WIĘCEJ >