Chleb migdałowy z lnem
Chleb migdałowy z lnem
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.
- Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone.
- Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Rady dietetyka
1 kromka pieczywa to około 200 g.
Autor
Lista składników
- 180 g mąki migdałowej
- 3 łyżki zmielonych nasion lnu (30 g)
- 1 łyżka całych nasion lnu (10 g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (3 g)
- 4 jaja kurze roz. M (ok. 204 g)
- Opcjonalnie 1 łyżka miodu (25 g)
- ½ łyżeczki surowego octu jabłkowego (2 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tofucznica z cebulką i pomidorami
Cebulę siekamy Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor Pomidory kroimy w kosteczkę Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory Dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok Do warzyw dodajemy…
WIĘCEJ >Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z kurczakiem
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….
WIĘCEJ >