fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82ea546a-499a-4f0e-befa-a0181db692b2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy połowę cukru pudru, dolewamy wodę i podgrzewamy na dużym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka zmiękną, ale nie stracą kształtu)
  • Podczas gotowania kilka razy mieszamy owoce, aby się nie przypaliły
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową i imbir)
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dodajemy pozostały cukier puder, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy
  • Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi
  • Połowę ciasta wlewamy na dno formy, układamy na niej jabłka i rodzynki, polewamy drugą połową ciasta i oprószamy cukrem
  • Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45-50 minut
  • Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz podawać z dodatkiem lodów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (720 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Woda (30 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza, kurczak, ryż i dynia

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę i ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Brzoskwinie z kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie każdą połówkę kroimy na 3-4 cząstki Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, sok…

WIĘCEJ >

Kulki energetyczne

Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…

WIĘCEJ >