fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82ea546a-499a-4f0e-befa-a0181db692b2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy połowę cukru pudru, dolewamy wodę i podgrzewamy na dużym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka zmiękną, ale nie stracą kształtu)
  • Podczas gotowania kilka razy mieszamy owoce, aby się nie przypaliły
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową i imbir)
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dodajemy pozostały cukier puder, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy
  • Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi
  • Połowę ciasta wlewamy na dno formy, układamy na niej jabłka i rodzynki, polewamy drugą połową ciasta i oprószamy cukrem
  • Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45-50 minut
  • Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz podawać z dodatkiem lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (720 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Woda (30 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaja na twardo na szpinaku

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Do miski wkładamy szpinak, ogórka oraz jaja i całość polewamy…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem

Pomarańczę i banana obieramy Z pomarańczy wyciskamy sok Wszystkie składniki razem blendujemy

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda Jajka obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Gotowany kalafior z bułką tartą

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli) Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy bułkę tartą i…

WIĘCEJ >