fbpx
logo
Szukaj
open close

Sernik z limonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3473eb79-1c92-4e85-b841-fe061fc38d24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik z limonką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem
  • Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Herbatniki wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy do konsystencji bułki tartej
  • Do herbatników dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie miksujemy
  • Mieszankę z herbatników rozsmarowujemy na dnie tortownicy i ugniatamy, aby uformować równą warstwę
  • Do miski wkładamy sery, dosypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę z limonki i całość ubijamy mikserem na gładką masę
  • Następnie dodajemy białko oraz wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Mieszankę przelewamy do tortownicy i wygładzamy powierzchnię łyżką
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż masa nie będzie drżeć przy lekkim poruszeniu tortownicą)
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy ciasto na ok. 3-4 godz. do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Ricotta (400 g)
  • Herbatniki (125 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Sok z limonki (bio) (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Limonka – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Motyl z parówki i ziemniaków

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na talerz Z sera wycinamy kawałki na kształt chmurek Ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Bekonowe kulki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z soczewicą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone i grzanki

Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na talerz nakładamy grzanki, jaja i pomidorki

WIĘCEJ >