fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik z limonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3473eb79-1c92-4e85-b841-fe061fc38d24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sernik z limonką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem
  • Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Herbatniki wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy do konsystencji bułki tartej
  • Do herbatników dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie miksujemy
  • Mieszankę z herbatników rozsmarowujemy na dnie tortownicy i ugniatamy, aby uformować równą warstwę
  • Do miski wkładamy sery, dosypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę z limonki i całość ubijamy mikserem na gładką masę
  • Następnie dodajemy białko oraz wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Mieszankę przelewamy do tortownicy i wygładzamy powierzchnię łyżką
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż masa nie będzie drżeć przy lekkim poruszeniu tortownicą)
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy ciasto na ok. 3-4 godz. do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Ricotta (400 g)
  • Herbatniki (125 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Sok z limonki (bio) (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Limonka – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kolorowa surówka z kapusty

Kapusty szatkujemy i wrzucamy do miski Cebulkę z zieleniną drobno siekamy i wrzucamy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do miski dodajemy kiełki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Kruche ciasteczka z owocami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy tłuszcz i siekamy masę nożem, do momentu uzyskania zwartych grudek, a następnie dosypujemy cukier…

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >