fbpx
logo
Szukaj
open close

Sernik z limonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3473eb79-1c92-4e85-b841-fe061fc38d24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik z limonką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem
  • Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Herbatniki wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy do konsystencji bułki tartej
  • Do herbatników dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie miksujemy
  • Mieszankę z herbatników rozsmarowujemy na dnie tortownicy i ugniatamy, aby uformować równą warstwę
  • Do miski wkładamy sery, dosypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę z limonki i całość ubijamy mikserem na gładką masę
  • Następnie dodajemy białko oraz wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Mieszankę przelewamy do tortownicy i wygładzamy powierzchnię łyżką
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż masa nie będzie drżeć przy lekkim poruszeniu tortownicą)
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy ciasto na ok. 3-4 godz. do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Ricotta (400 g)
  • Herbatniki (125 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Sok z limonki (bio) (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Limonka – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pudding pomarańczowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Z pomarańczy ścieramy skórkę, po czym rozkrajamy owoc na pół i z jednej połówki wyciskamy łyżkę soku, z drugiej połówki usuwamy skórkę oraz włókna…

WIĘCEJ >

Sernik z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wsypujemy cukier, wybijamy jajo, dodajemy sery i całość dokładnie blendujemy Orzechy drobno siekamy Masę serową przenosimy do miski, dodajemy skórkę pomarańczową…

WIĘCEJ >

Gruszki w syropie klonowym

Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki Następnie układamy gruszki przekrojoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i syrop klonowy,…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek

WIĘCEJ >