fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f568cc6-5e11-4cd3-a7c1-1dda8ea8248f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sernik cytrynowy

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści
  • Herbatniki drobno kruszymy do miski
  • Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatniki, a następnie wkładamy formę do lodówki
  • Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie umieszczamy naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą, a gdy żelatyna się rozpuści – ściągamy naczynie z garnka
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy
  • Wlewamy śmietanę oraz mleko i całość mieszamy na gładką masę
  • Do masy dodajemy żelatynę, mieszamy i wylewamy na spód z herbatników
  • Formę wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Serek homogenizowany (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Herbatniki (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Masło (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Żelatyna w proszku (15 g)
  • Cytryna – skórka (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza, kurczak, ryż i dynia

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę i ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z groszkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości) Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka…

WIĘCEJ >

Kotlety drobiowe po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5…

WIĘCEJ >