fbpx
logo
Szukaj
open close

Sernik cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f568cc6-5e11-4cd3-a7c1-1dda8ea8248f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik cytrynowy

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści
  • Herbatniki drobno kruszymy do miski
  • Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatniki, a następnie wkładamy formę do lodówki
  • Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie umieszczamy naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą, a gdy żelatyna się rozpuści – ściągamy naczynie z garnka
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy
  • Wlewamy śmietanę oraz mleko i całość mieszamy na gładką masę
  • Do masy dodajemy żelatynę, mieszamy i wylewamy na spód z herbatników
  • Formę wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Serek homogenizowany (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Herbatniki (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Masło (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Żelatyna w proszku (15 g)
  • Cytryna – skórka (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapki z awokado, rzodkiewką i roszponką

Awokado obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Kanapki smarujemy tłuszczem, układamy na nich roszponkę, awokado oraz rzodkiewkę i posypujemy przyprawami (jeśli są podane w składnikach)

WIĘCEJ >

Risotto bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2…

WIĘCEJ >

Musli z brzoskwinią

Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Płatki wsypujemy do miski, zalewamy sokiem i czekamy do nasiąknięcia Na wierzch płatków układamy brzoskwinię

WIĘCEJ >

Owsianka dziecięca – sówka z owocami i orzechami

Płatki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do momentu wchłonięcia całej wody) Następnie dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się wszystko dokładnie rozpuści Banana obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >