Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy
Przygotowanie
- Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści
- Herbatniki drobno kruszymy do miski
- Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatniki, a następnie wkładamy formę do lodówki
- Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
- Po tym czasie umieszczamy naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą, a gdy żelatyna się rozpuści – ściągamy naczynie z garnka
- Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
- Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy
- Wlewamy śmietanę oraz mleko i całość mieszamy na gładką masę
- Do masy dodajemy żelatynę, mieszamy i wylewamy na spód z herbatników
- Formę wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia serników.
Autor
Lista składników
- Serek homogenizowany (400 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Herbatniki (200 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (150 g)
- Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
- Sok z cytryny (bio) (80 ml)
- Masło (50 g)
- Woda (45 ml)
- Żelatyna w proszku (15 g)
- Cytryna – skórka (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza, kurczak, ryż i dynia
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę i ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy…
WIĘCEJ >Purée ziemniaczane z groszkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości) Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka…
WIĘCEJ >Kotlety drobiowe po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5…
WIĘCEJ >