Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Przygotowanie
- Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
- Solimy i pieprzymy
- Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
- Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
- Cukinię kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
- Mieszamy, zasmażamy 2 min
- Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
- Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, dodajemy estragon
- Zasmażamy 2 min
- Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ryżu, który można zastąpić większą ilością marchewki. Więcej informacji na temat tego sposobu żywienia przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 180 g)
- 50 g ryżu basmati
- 3 marchewki (180 g)
- ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- 1 szczypta estragonu (ok. 1 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową
Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa
WIĘCEJ >Chleb gryczano-jaglany
Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…
WIĘCEJ >Zimne nóżki
Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >