Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Przygotowanie
- Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
- Solimy i pieprzymy
- Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
- Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
- Cukinię kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
- Mieszamy, zasmażamy 2 min
- Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
- Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, dodajemy estragon
- Zasmażamy 2 min
- Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (180 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Marchew (świeża) (90 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Natka pietruszki (świeża) (6 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Estragon suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.
WIĘCEJ >Sałatka z kurczaka i cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…
WIĘCEJ >Surówka z wakame
Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…
WIĘCEJ >Frytki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…
WIĘCEJ >