fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbdf361f-14c4-4978-97b0-f1b4637af817-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Przygotowanie

  • Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
  • Solimy i pieprzymy
  • Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
  • Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dodajemy estragon
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ryżu, który można zastąpić większą ilością marchewki. Więcej informacji na temat tego sposobu żywienia przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 180 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 marchewki (180 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • 1 szczypta estragonu (ok. 1 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery w portobello

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >