fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbdf361f-14c4-4978-97b0-f1b4637af817-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Przygotowanie

  • Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
  • Solimy i pieprzymy
  • Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
  • Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dodajemy estragon
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (180 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Marchew (świeża) (90 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Estragon suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Patelnia - mała, Rondel, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >