fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbdf361f-14c4-4978-97b0-f1b4637af817-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Przygotowanie

  • Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
  • Solimy i pieprzymy
  • Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
  • Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dodajemy estragon
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ryżu, który można zastąpić większą ilością marchewki. Więcej informacji na temat tego sposobu żywienia przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 180 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 marchewki (180 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • 1 szczypta estragonu (ok. 1 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >