fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbdf361f-14c4-4978-97b0-f1b4637af817-1

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Przygotowanie

  • Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
  • Solimy i pieprzymy
  • Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
  • Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dodajemy estragon
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ryżu, który można zastąpić większą ilością marchewki. Więcej informacji na temat tego sposobu żywienia przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 180 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 marchewki (180 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • 1 szczypta estragonu (ok. 1 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli (…)

WIĘCEJ >

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Makaron rzodkiewkowy

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na ‚tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl