fbpx
Szukaj
open close

Miętowa galaretka z arbuzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfca47db6-676d-4a23-9ac1-0418c7df7fbe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Miętowa galaretka z arbuzem

Przygotowanie

  • Arbuza kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy)
  • Następnie przenosimy kawałki arbuza do pucharków i wkładamy do lodówki
  • Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
  • W rondlu zagotowujemy wodę, po czym ściągamy z kuchenki
  • Połowę mięty kroimy w paski, dodajemy do rondla z wodą, przykrywamy i odkładamy na ok. 10 minut
  • Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko (miętę wyrzucamy) i przelewamy z powrotem do rondla
  • Do naparu dodajemy odsączoną żelatynę oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna i słodzik się rozpuszczą
  • Z lodówki wyciągamy pucharki z arbuzem i zalewamy galaretką
  • Pucharki odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
  • Galaretki dekorujemy listkami mięty i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia galaretek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Arbuz (600 g)
  • Woda (300 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Żelatyna w proszku (6 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Galaretka winna z borówkami

Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia Do rondla wlewamy wino, wsypujemy słodzik i cały czas (…)

WIĘCEJ >

Galaretka z agaru

Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i podgrzewamy Dodajemy agar, słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Galaretka z kokosowym aromatem

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Następnie przenosimy (…)

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy (…)

WIĘCEJ >