Miętowa galaretka z arbuzem
Miętowa galaretka z arbuzem
Przygotowanie
- Arbuza kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy)
- Następnie przenosimy kawałki arbuza do pucharków i wkładamy do lodówki
- Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
- W rondlu zagotowujemy wodę, po czym ściągamy z kuchenki
- Połowę mięty kroimy w paski, dodajemy do rondla z wodą, przykrywamy i odkładamy na ok. 10 minut
- Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko (miętę wyrzucamy) i przelewamy z powrotem do rondla
- Do naparu dodajemy odsączoną żelatynę oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna i słodzik się rozpuszczą
- Z lodówki wyciągamy pucharki z arbuzem i zalewamy galaretką
- Pucharki odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
- Galaretki dekorujemy listkami mięty i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia galaretek.
Autor
Lista składników
- Arbuz (600 g)
- Woda (300 ml)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Żelatyna w proszku (6 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.