fbpx
logo
Szukaj
open close

Galaretka winna z borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e0484cf-77ad-47f7-a229-fbf96d49a0d7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Galaretka winna z borówkami

Przygotowanie

  • Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
  • Do rondla wlewamy wino, wsypujemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe składniki (poza żelatyną) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Borówki wyciągamy z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączamy, po czym przekładamy do foremek
  • Pod rondlem zmniejszamy ogień, dodajemy żelatynę i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści
  • Borówki zalewamy winem i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte foremki wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Przed podaniem foremki wkładamy na kilka sek. do gorącej wody, obracamy dnem do góry i wykładamy galaretki na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z borówkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Borówka (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (250 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (80 g)
  • Żelatyna w proszku (4 g)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Foremki do sufletów, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babeczki owsiane z borówkami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy płatki i przyprawy (sól), mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Biszkoptowy pudding z borówką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Deser z musli i borówkami

Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i (…)

WIĘCEJ >

Jaglanka z borówkami i płatkami migdała

Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do (…)

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy (…)

WIĘCEJ >