fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Biszkoptowy pudding z borówką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99858dc6-7d03-4187-93a8-92002f58a0cd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Biszkoptowy pudding z borówką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem
  • Wybijamy jajo, ucieramy, po czym dodajemy połowę śmietany, proszek do pieczenia oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy pozostałą mąkę oraz śmietanę i całość ucieramy na gładką masę
  • Dodajemy owoce i lekko mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 50-55 minut
  • Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
  • Do rondla wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i podgrzewamy
  • Dolewamy wodę i mieszamy składniki na gładką masę
  • Masę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos zgęstniał
  • Sosem polewamy ciepły pudding i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (250 ml)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Borówka mrożona (200 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jabłko obieramy i kroimy w plastry Ryżankę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami jabłka i posypujemy cynamonem

WIĘCEJ >

Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem

Mięso kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Pomidory suszone kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Tartaletki z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >