Biszkoptowy pudding z borówką
Biszkoptowy pudding z borówką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem
- Wybijamy jajo, ucieramy, po czym dodajemy połowę śmietany, proszek do pieczenia oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
- Dodajemy pozostałą mąkę oraz śmietanę i całość ucieramy na gładką masę
- Dodajemy owoce i lekko mieszamy
- Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 50-55 minut
- Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
- Do rondla wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i podgrzewamy
- Dolewamy wodę i mieszamy składniki na gładką masę
- Masę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos zgęstniał
- Sosem polewamy ciepły pudding i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Borówka mrożona (200 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Proszek do pieczenia (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka z jabłkiem
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jabłko obieramy i kroimy w plastry Ryżankę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami jabłka i posypujemy cynamonem
WIĘCEJ >Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Mięso kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Pomidory suszone kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Tartaletki z pomidorami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >