fbpx
logo
Szukaj
open close

Biszkoptowy pudding z borówką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99858dc6-7d03-4187-93a8-92002f58a0cd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Biszkoptowy pudding z borówką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem
  • Wybijamy jajo, ucieramy, po czym dodajemy połowę śmietany, proszek do pieczenia oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy pozostałą mąkę oraz śmietanę i całość ucieramy na gładką masę
  • Dodajemy owoce i lekko mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 50-55 minut
  • Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
  • Do rondla wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i podgrzewamy
  • Dolewamy wodę i mieszamy składniki na gładką masę
  • Masę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos zgęstniał
  • Sosem polewamy ciepły pudding i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (250 ml)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Borówka mrożona (200 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gofry z syropem i owocami

Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę…

WIĘCEJ >

Lekkie ciasto z jabłkami

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając…

WIĘCEJ >

Ciastka ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy na purée i odstawiamy do ostygnięcia Do ostygniętych ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, proszek do…

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się razem dokładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja Gotowy budyń przelewamy do misek…

WIĘCEJ >