fbpx
logo
Szukaj
open close

Biszkoptowy pudding z borówką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99858dc6-7d03-4187-93a8-92002f58a0cd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Biszkoptowy pudding z borówką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem
  • Wybijamy jajo, ucieramy, po czym dodajemy połowę śmietany, proszek do pieczenia oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy pozostałą mąkę oraz śmietanę i całość ucieramy na gładką masę
  • Dodajemy owoce i lekko mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 50-55 minut
  • Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
  • Do rondla wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i podgrzewamy
  • Dolewamy wodę i mieszamy składniki na gładką masę
  • Masę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos zgęstniał
  • Sosem polewamy ciepły pudding i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (250 ml)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Borówka mrożona (200 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pudding pomarańczowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Z pomarańczy ścieramy skórkę, po czym rozkrajamy owoc na (…)

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z czekoladą

Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Następnie ryż odsączamy i (…)

WIĘCEJ >

Pudding gryczany

Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na (…)

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z cynamonem

W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon mielony, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki (…)

WIĘCEJ >