fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding ryżowy z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbee1444f-45f1-4e57-8da2-45878dfbad88
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pudding ryżowy z czekoladą

Przygotowanie

  • Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta
  • Następnie ryż odsączamy i odkładamy
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy, tak aby składniki się rozpuściły
  • Stawiamy rondel na kuchenkę (na duży ogień), dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 45-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki
  • Ugotowany pudding przelewamy do misek (lub salaretek), przykrywamy folią i odstawiamy, tak aby ostygły do temp. pokojowej
  • Ostudzony deser wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie posypujemy pudding startą czekoladą i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (1000 ml)
  • Ryż biały – ziarno (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem

Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę Winogrona kroimy na połówki W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >