Ryżowy pudding truskawkowy z figą
Ryżowy pudding truskawkowy z figą
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy ryż, wlewamy mleko i zagotowujemy (w razie potrzeby dolewamy wodę)
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki
- Pod rondlem zmniejszamy ogień, dodajemy truskawki oraz wanilię i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając
- W razie potrzeby dolewamy wodę, a jeśli płynu będzie za dużo – gotujemy kilka minut dłużej, pudding powinien mieć gęstą konsystencję
- Pudding przelewamy do miski i podajemy z figami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych puddingów.
Autor
Lista składników
- Ryż jaśminowy (130 g)
- Truskawka (100 g)
- Mleko ryżowe (100 ml)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Figa suszona (30 g)
- Erytrol (10 g)
- Wanilia ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pudding ryżowy z czekoladą
Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Następnie ryż odsączamy i odkładamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry Pomidory i mięso kroimy w grubą kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >