fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6adde758-e1fa-4187-9e97-484bd0341240
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą

Przygotowanie

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Dodajemy ryż, sól oraz cynamon, dolewamy mleko i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką
  • Po tym czasie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Jabłko kroimy w cienkie plastry
  • Pudding ryżowy przelewamy do misek, dekorujemy plastrami jabłka, a na wierzch ścieramy czekoladę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych puddingów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko kokosowe (1000 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak curry z kokosem

Mięso i cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wykładamy pastę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy sos sojowy…

WIĘCEJ >

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >

Małże zapiekane z ryżem i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >