Pudding ryżowy z cynamonem
Pudding ryżowy z cynamonem
Przygotowanie
- W garnku roztapiamy tłuszcz
- Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon mielony, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką
- Dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Gotowy pudding nakładamy do misek (lub szklanek), posypujemy cynamonem i dekorujemy laską cynamonu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (1000 ml)
- Ryż basmati (100 g)
- Masło (30 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Cynamon – laska (3 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone ziemniaki z pesto
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków) Ziemniaki smarujemy tłuszczem Na folię…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Dip z ciecierzycy z ziołami
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości) Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do…
WIĘCEJ >