fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding pomarańczowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c455e26f5-2d71-4fce-86c3-2cc47a42c1e7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pudding pomarańczowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
  • Z pomarańczy ścieramy skórkę, po czym rozkrajamy owoc na pół i z jednej połówki wyciskamy łyżkę soku, z drugiej połówki usuwamy skórkę oraz włókna i kroimy na plasterki
  • Sok pomarańczowy łączymy z syropem i wlewamy mieszaninę do kokilek
  • Na dnie każdej kokilki kładziemy plaster pomarańczy
  • Tłuszcz z cukrem miksujemy na gładką i puszystą masę
  • Stopniowo wybijamy jaja i po każdym dokładnie miksujemy
  • Następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, lekko mieszamy, po czym dodajemy skórkę z pomarańczy i dolewamy mleko
  • Masę nakładamy do kokilek i przykrywamy kokilki folią
  • Kokilki kładziemy na blasze do pieczenia i nalewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości kokilek
  • Blachę przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Chia – nasiona (30 g)
  • Borówka (30 g)
  • Płatki migdałowe (20 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Mikrofalówka, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz. Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie…

WIĘCEJ >

Mus z owoców tropikalnych

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Mango obieramy i kroimy na kawałki (pestkę usuwamy) Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę Następnie przenosimy…

WIĘCEJ >