Pudding pomarańczowy
Pudding pomarańczowy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
- Z pomarańczy ścieramy skórkę, po czym rozkrajamy owoc na pół i z jednej połówki wyciskamy łyżkę soku, z drugiej połówki usuwamy skórkę oraz włókna i kroimy na plasterki
- Sok pomarańczowy łączymy z syropem i wlewamy mieszaninę do kokilek
- Na dnie każdej kokilki kładziemy plaster pomarańczy
- Tłuszcz z cukrem miksujemy na gładką i puszystą masę
- Stopniowo wybijamy jaja i po każdym dokładnie miksujemy
- Następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, lekko mieszamy, po czym dodajemy skórkę z pomarańczy i dolewamy mleko
- Masę nakładamy do kokilek i przykrywamy kokilki folią
- Kokilki kładziemy na blasze do pieczenia i nalewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości kokilek
- Blachę przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Chia – nasiona (30 g)
- Borówka (30 g)
- Płatki migdałowe (20 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczany żółw
Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie pomidorowym
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Sałatka ze szparagami i pieczarkami
Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz. Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie…
WIĘCEJ >Mus z owoców tropikalnych
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Mango obieramy i kroimy na kawałki (pestkę usuwamy) Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę Następnie przenosimy…
WIĘCEJ >