fbpx
logo
Szukaj
open close

Pudding gryczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3b6eb87d-c3eb-4237-b289-fa1cb9d9e9b5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pudding gryczany

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowaną masę wlewamy do garnka z wrzącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do zgęstnienia)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Do miski wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość miski przelewamy do garnka i ponownie dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, przenosimy do garnka i jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Gotowy pudding odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko sojowe (200 ml)
  • Jajo białko (93 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Mąka gryczana (50 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (50 g)
  • Kakao w proszku (5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Pomarańcza – skórka (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Tarta z ryżem i pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy na pół, kładziemy na…

WIĘCEJ >

Omlet po japońsku

Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…

WIĘCEJ >

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >