fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding gryczany

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-145
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pudding gryczany

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowaną masę wlewamy do garnka z wrzącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do zgęstnienia)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Do miski wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość miski przelewamy do garnka i ponownie dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, przenosimy do garnka i jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Gotowy pudding odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko sojowe (200 ml)
  • Jajo białko (93 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Mąka gryczana (50 g)
  • Sok z pomarańczy (50 g)
  • Kakao w proszku (5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Pomarańcza – skórka (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >

Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym

Żołądki dokładnie oczyszczamy, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i znów zagotowujemy Ponownie odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy sól i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu) Następnie…

WIĘCEJ >