fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding gryczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3b6eb87d-c3eb-4237-b289-fa1cb9d9e9b5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pudding gryczany

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowaną masę wlewamy do garnka z wrzącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do zgęstnienia)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Do miski wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość miski przelewamy do garnka i ponownie dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, przenosimy do garnka i jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Gotowy pudding odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko sojowe (200 ml)
  • Jajo białko (93 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Mąka gryczana (50 g)
  • Sok z pomarańczy (50 g)
  • Kakao w proszku (5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Pomarańcza – skórka (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Babeczki owsiane z daktylami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do muffinów lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy w zagłębienia papierowe foremki Daktyle drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, otręby, skórkę pomarańczową oraz…

WIĘCEJ >