Galaretka z agaru
Galaretka z agaru
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i podgrzewamy
- Dodajemy agar, słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia
- Następnie tak przygotowaną galaretkę przelewamy do misek (lub salaterek) i dodajemy owoce
- Galaretki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia galaret i galaretek.
Autor
Lista składników
- Sok z pomarańczy 100% (1000 g)
- Cytryna (40 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Agar-agar (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym
Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >