fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegańska galareta warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cea01fe4b-749e-41ad-8fec-12491912ca54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wegańska galareta warzywna

Przygotowanie

  • Marchew obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
  • Dodajemy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do miękkości)
  • Cały czas gotując i cały czas mieszając dosypujemy agar-agar (dokładnie go rozprowadzamy rózgą kuchenną) i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Galaretkę przelewamy do misek i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia galaret i galaretek.

Opcjonalnie do galarety możesz dodać kukurydzę lub/i groszek z puszki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Kurczak udko (480 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Marchew (200 g)
  • Kurczak skrzydło (120 g)
  • Por (90 g)
  • Seler korzeń (70 g)
  • Pietruszka korzeń (60 g)
  • Żelatyna w proszku (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”) Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >