fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cede5af3c-aa56-4686-9652-bab4f2262380
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zimne nóżki

Przygotowanie

  • Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu
  • Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać
  • Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować
  • Co jakiś czas usuwamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni wody
  • Po 90 min dodajemy obrane warzywa, karkówkę, liście i ziele
  • Gotujemy 60 min
  • Wyjmujemy mięso i warzywa
  • Cedzimy wywar na sitku
  • Mięso (jak lekko wystygnie) obieramy z kości i drobno kroimy
  • Pokrojone mięso układamy w miskach
  • Zalewamy przecedzonym wywarem
  • Gdy będzie zimne, wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Przed zjedzeniem możemy skropić galaretę sokiem z cytryny lub octem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina goleń (650 g)
  • Wieprzowina noga (300 g)
  • Wieprzowina karkówka (250 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango i żółtek

Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >