fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cede5af3c-aa56-4686-9652-bab4f2262380

Zimne nóżki

Przygotowanie

  • Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu
  • Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać
  • Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować
  • Co jakiś czas usuwamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni wody
  • Po 90 min dodajemy obrane warzywa, karkówkę, liście i ziele
  • Gotujemy 60 min
  • Wyjmujemy mięso i warzywa
  • Cedzimy wywar na sitku
  • Mięso (jak lekko wystygnie) obieramy z kości i drobno kroimy
  • Pokrojone mięso układamy w miskach
  • Zalewamy przecedzonym wywarem
  • Gdy będzie zimne, wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego – więcej informacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Warzywa możemy zjeść lub pokroić i dodać do mięsa.

Przed jedzeniem skrapiamy galaretę sokiem z cytryny lub octem.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 650 g golonki wieprzowej
  • 250 g karkówki wieprzowej
  • 3 średnie nóżki wieprzowe (ok. 300 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Miska, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >