fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cede5af3c-aa56-4686-9652-bab4f2262380
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zimne nóżki

Przygotowanie

  • Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu
  • Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać
  • Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować
  • Co jakiś czas usuwamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni wody
  • Po 90 min dodajemy obrane warzywa, karkówkę, liście i ziele
  • Gotujemy 60 min
  • Wyjmujemy mięso i warzywa
  • Cedzimy wywar na sitku
  • Mięso (jak lekko wystygnie) obieramy z kości i drobno kroimy
  • Pokrojone mięso układamy w miskach
  • Zalewamy przecedzonym wywarem
  • Gdy będzie zimne, wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego – więcej informacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Warzywa możemy zjeść lub pokroić i dodać do mięsa.

Przed jedzeniem skrapiamy galaretę sokiem z cytryny lub octem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 650 g golonki wieprzowej
  • 250 g karkówki wieprzowej
  • 3 średnie nóżki wieprzowe (ok. 300 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >