fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cede5af3c-aa56-4686-9652-bab4f2262380

Zimne nóżki

Przygotowanie

  • Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu
  • Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać
  • Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować
  • Co jakiś czas usuwamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni wody
  • Po 90 min dodajemy obrane warzywa, karkówkę, liście i ziele
  • Gotujemy 60 min
  • Wyjmujemy mięso i warzywa
  • Cedzimy wywar na sitku
  • Mięso (jak lekko wystygnie) obieramy z kości i drobno kroimy
  • Pokrojone mięso układamy w miskach
  • Zalewamy przecedzonym wywarem
  • Gdy będzie zimne, wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego – więcej informacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Warzywa możemy zjeść lub pokroić i dodać do mięsa.

Przed jedzeniem skrapiamy galaretę sokiem z cytryny lub octem.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 650 g golonki wieprzowej
  • 250 g karkówki wieprzowej
  • 3 średnie nóżki wieprzowe (ok. 300 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Miska, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >