logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-12

Zimne nóżki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-12

Przygotowanie

  • Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu
  • Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać
  • Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować
  • Co jakiś czas usuwamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni wody
  • Po 90 min dodajemy obrane warzywa, karkówkę, liście i ziele
  • Gotujemy 60 min
  • Wyjmujemy mięso i warzywa
  • Cedzimy wywar na sitku
  • Mięso (jak lekko wystygnie) obieramy z kości i drobno kroimy
  • Pokrojone mięso układamy w miskach
  • Zalewamy przecedzonym wywarem
  • Gdy będzie zimne, wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego

Uwagi

Warzywa możemy zjeść lub pokroić i dodać do mięsa
Przed jedzeniem skrapiamy galaretę sokiem z cytryny lub octem

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,3 kg golonki wieprzowej
  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 średnie nóżki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (…)

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – rybna

Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. (…)

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl