fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Galaretka drobiowa z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c878ccb78-7a24-4c22-87e4-3f85e17fc435

Galaretka drobiowa z warzywami

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu
  • Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę
  • Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia
  • Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne kawałki
  • Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze i odstawić, aż zacznie gęstnieć
  • W naczyniach przeznaczonych na galaretkę układamy kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalewamy częścią galarety
  • Wstawiamy do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, dekorujemy ją plasterkami jajka ugotowanego na twardo
  • Zalewamy resztą galarety, ponownie wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc)
  • wyjmujemy z naczyń, gdy galareta całkowicie zastygnie

Autor

Kamila Lipowicz
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka z wolnego wybiegu
  • 1,5 L rosołu
  • ½ cebuli (100 g)
  • 1 por (ok. 140 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ½ korzenia selera (160 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • Sól himalajska (3 g)
  • 3 ziarnka pieprzu (3 g)
  • 20 g żelatyny
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 1 białko kurze (35 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Morele suszone z sarną zapiekane w boczku

Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >