Galaretka drobiowa z warzywami
Galaretka drobiowa z warzywami
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu
- Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę
- Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia
- Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne kawałki
- Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze i odstawić, aż zacznie gęstnieć
- W naczyniach przeznaczonych na galaretkę układamy kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalewamy częścią galarety
- Wstawiamy do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, dekorujemy ją plasterkami jajka ugotowanego na twardo
- Zalewamy resztą galarety, ponownie wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc)
- wyjmujemy z naczyń, gdy galareta całkowicie zastygnie
Autor
Lista składników
- 500 g mięsa z piersi kurczaka z wolnego wybiegu
- 1,5 L rosołu
- ½ cebuli (100 g)
- 1 por (ok. 140 g)
- 2 marchewki (120 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ½ korzenia selera (160 g)
- 3 liście laurowe (3 g)
- Sól himalajska (3 g)
- 3 ziarnka pieprzu (3 g)
- 20 g żelatyny
- 2 jaja kurze roz. M (102 g)
- 1 białko kurze (35 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone mielone mięso z cukinią
Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >Duszone mięso z warzywami
Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…
WIĘCEJ >