fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Galaretka drobiowa z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c878ccb78-7a24-4c22-87e4-3f85e17fc435

Galaretka drobiowa z warzywami

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu
  • Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę
  • Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia
  • Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne kawałki
  • Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze i odstawić, aż zacznie gęstnieć
  • W naczyniach przeznaczonych na galaretkę układamy kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalewamy częścią galarety
  • Wstawiamy do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, dekorujemy ją plasterkami jajka ugotowanego na twardo
  • Zalewamy resztą galarety, ponownie wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc)
  • wyjmujemy z naczyń, gdy galareta całkowicie zastygnie

Autor

Kamila Lipowicz
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka z wolnego wybiegu
  • 1,5 L rosołu
  • ½ cebuli (100 g)
  • 1 por (ok. 140 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ½ korzenia selera (160 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • Sól himalajska (3 g)
  • 3 ziarnka pieprzu (3 g)
  • 20 g żelatyny
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 1 białko kurze (35 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…

WIĘCEJ >