Galaretka truskawkowa
Galaretka truskawkowa
Przygotowanie
- Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus
- Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy
- Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu
- Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku,
- Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia
- Jeżeli żelatyna się nie rozpuszcza – możemy dodać 2-3 łyżeczki musu
- Mieszamy dokładnie obie części musu
- Przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez kilka godz. do stężenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Truskawka (200 g)
- Sok z pomarańczy 100% (100 g)
- Ksylitol (14 g)
- Żelatyna w proszku (7 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Zupa z dorsza z morskim spaghetti
Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i pestkami dyni
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >