Galaretka truskawkowa
Galaretka truskawkowa
Przygotowanie
- Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus
- Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy
- Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu
- Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku,
- Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia
- Jeżeli żelatyna się nie rozpuszcza – możemy dodać 2-3 łyżeczki musu
- Mieszamy dokładnie obie części musu
- Przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez kilka godz. do stężenia
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia – więcej informacji w piktogramach.
Autor
Lista składników
- 200 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
- 2 łyżeczki ksylitolu (14 g)
- Sok z 1 pomarańczy (100 ml)
- 1½ łyżeczki żelatyny (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl truskawkowy z awokado
Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody
WIĘCEJ >Chleb jaglany
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Zapiekane warzywa
Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…
WIĘCEJ >