Motyl z parówki i ziemniaków
Motyl z parówki i ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na talerz
- Z sera wycinamy kawałki na kształt chmurek
- Ogórka kroimy w plastry i wycinamy kawałki na kształt czułek motyla
- Parówkę nacinamy w paski
- Sałatę drobno siekamy
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt motyla, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (75 g)
- Parówka drobiowa (50 g)
- Ogórek gruntowy (15 g)
- Ser żółty (7 g)
- Sałata karbowana (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto marchewkowe
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach Do żółtek dodajemy miód i miksujemy Żółtka z miodem przelewamy do miski z…
WIĘCEJ >Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…
WIĘCEJ >Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >