Mrożony jogurt z czereśniami
Mrożony jogurt z czereśniami
Przygotowanie
- Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla
- Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
- Zawartość rondla przenosimy do blendera, dodajemy jogurt ze śmietaną i blendujemy na masę, aż zostaną w niej nieliczne, małe kawałki owoców
- Mieszaninę wlewamy do pojemnika przystosowanego do mrożenia, przykrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godz. (aż deser będzie prawie ścięty, ale wciąż miękki)
- Masę przenosimy łyżką z powrotem do blendera i krótko blendujemy, aby rozbić kryształki lodu
- Ponownie wkładamy deser do zamrażarki na ok. 3-4 godz., aby całkowicie się zamroził
- Przed podaniem wyciągamy deser z zamrażarki co najmniej 20 min. wcześniej
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Czereśnia (500 g)
- Jogurt naturalny (500 g)
- Śmietanka kokosowa (150 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Sok z pomarańczy 100% (90 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placuszki z łososiem
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto 1/4 ilości…
WIĘCEJ >Truskawki z octem balsamicznym
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy ocet oraz wodę (4/5 ilości) i podgrzewamy Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy pozostałą wodę…
WIĘCEJ >Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą
Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…
WIĘCEJ >Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >