fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nachos z grillowanym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-98
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Nachos z grillowanym kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Chili drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy pomidory, fasolę, chili oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy chipsy, a na wierzchu równomiernie rozkładamy zawartość miski i całość posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wsadzamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ przenosimy do miski
  • Dodajemy sok z limonki i dokładnie rozgniatamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Nachos wyciągamy z piekarnika, posypujemy zieleniną oraz cebulą i podajemy z awokado

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nachos.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Chipsy kukurydziane (bio) (150 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajo sadzone – pirat

Paprykę żółtą kroimy na paski i trójkącik Paprykę czerwoną kroimy na pasek Ogórka kroimy w plastry, pół plastry i paski Z sera wycinamy małe kółka Szynkę kroimy na kawałki przypominające piracką czapkę Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Frankfurterki wieprzowe

Frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut

WIĘCEJ >

Chleb zapiekany z szynką i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki, na które kładziemy szynkę i ser Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Pieczone grzyby z ziołami

Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki Shiitake odcedzamy i kroimy w paski Grzyby układamy w…

WIĘCEJ >