fbpx
logo
Szukaj
open close

Nachos z grillowanym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5bf68221-bbf4-466c-80a4-f9d64da5ab48
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Nachos z grillowanym kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Chili drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy pomidory, fasolę, chili oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy chipsy, a na wierzchu równomiernie rozkładamy zawartość miski i całość posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wsadzamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ przenosimy do miski
  • Dodajemy sok z limonki i dokładnie rozgniatamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Nachos wyciągamy z piekarnika, posypujemy zieleniną oraz cebulą i podajemy z awokado

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nachos.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Chipsy kukurydziane (bio) (150 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarogowa owca

Pomidorka kroimy na pół Papryki kroimy w drobną kostkę Z sera wycinamy kawałki na kształt słońca Oliwkę kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owcy, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Wołowina curry z ryżem

Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Zawartość patelni przenosimy do miski Na patelnię dokładamy tłuszcz,…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >