fbpx
logo
Szukaj
open close

Naleśniki z kiełkami soi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1608ed11-c0cf-4b4c-9ba2-7da3ad4dc931
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Naleśniki z kiełkami soi

Przygotowanie

Farsz

  • Kiełki dokładnie płuczemy i odsączamy na ręczniku papierowym
  • Marchewkę i imbir obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (na dużym ogniu)
  • Wrzucamy kiełki, marchewkę oraz imbir i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
  • Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy

Ciasto naleśnikowe

  • Do miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz przyprawy i delikatnie mieszamy
  • Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie
  • Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej wody)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Na patelnię wylewamy porcję masy, równomiernie rozprowadzamy po całej patelni i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Usmażone naleśniki kładziemy na talerz ustawiony na garnku z gorącą wodą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Farsz

  • Kiełki soi (200 g)
  • Marchew (45 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (7.5 ml)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Imbir korzeń (1.5 g)

Ciasto naleśnikowe

  • Jajo kurze (153 g)
  • Woda (120 ml)
  • Mąka sojowa (100 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (7.5 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - głęboka, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Naleśniki z wołowiną i serem

Do miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz dodajemy połowę roztopionego tłuszczu i dokładnie mieszamy Dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki z serem i kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki z nadzieniem mięsnym

Do misy miksera wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól, dolewamy mleko i miksujemy Do masy dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >