fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nutella z daktyli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f67e49a-4037-472b-8d42-a7903628da2f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Nutella z daktyli

Przygotowanie

  • Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem.
  • Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

Rady dietetyka

Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko). Przepis na chleb gryczany znajduje się powyżej w powiązanych.

Uwagi

Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Przy blendowaniu orzechów lepiej jest zacząć od małych obrotów, by nie uszkodzić blendera.

Wypróbuj propozycję przyrządzenia nutelli z awokado (powiązane przepisy).

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 30 daktyli – 150 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
  • 50 g dowolnych orzechów i nasion* nerkowce, orzechy laskowe i migdały)
  • ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
  • 2 łyżki karobu lub kakao (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitura z grzybów

Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…

WIĘCEJ >

Ryż basmati

Ryż wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Pesto z buraków

Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >