Nutella z daktyli
Nutella z daktyli
Przygotowanie
- Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem.
- Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).
Rady dietetyka
Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko).
Uwagi
Przy blendowaniu orzechów lepiej jest zacząć od małych obrotów, by nie uszkodzić blendera.
Wypróbuj propozycję przyrządzenia nutelli z awokado (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- Daktyl (150 g)
- Mleko kokosowe (115 ml)
- Orzech laskowy (50 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kalafiora i topinamburu
Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Pasta z buraków
Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Kiszona marchewka
Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…
WIĘCEJ >