Nutella z daktyli
Nutella z daktyli
Przygotowanie
- Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem.
- Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).
Rady dietetyka
Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko). Przepis na chleb gryczany znajduje się powyżej w powiązanych.
Uwagi
Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Przy blendowaniu orzechów lepiej jest zacząć od małych obrotów, by nie uszkodzić blendera.
Wypróbuj propozycję przyrządzenia nutelli z awokado (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 30 daktyli – 150 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
- 50 g dowolnych orzechów i nasion* nerkowce, orzechy laskowe i migdały)
- ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
- 2 łyżki karobu lub kakao (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >Smalec i grzanki ze smalcu
Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku Wkładamy do garnka Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień Co jakiś czas mieszamy Gotujemy 2 godziny Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego…
WIĘCEJ >Indyjski sos
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala. Całość dusimy około 15 minut. Patelnię zdejmujemy z…
WIĘCEJ >