fbpx
logo
Szukaj
open close

Okoń pieczony w papilotach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a2f19a9-5bc6-4dce-b0e6-9f31a484ef75
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Okoń pieczony w papilotach

Przygotowanie

  • Używamy filetów z ryby
  • Do moździerza wsypujemy pieprz i ucieramy
  • Z kopru usuwamy liście i kroimy bulwę w ćwiartki, a następnie w cienkie piórka
  • Cukinię i por (tylko białą część) kroimy w plasterki
  • Marchewki obieramy i kroimy w plasterki
  • Warzywa układamy warstwami w naczyniu do gotowania na parze w kolejności – koper, por, marchew oraz cukinia i gotujemy na parze przez ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Filety dokładnie myjemy i osuszamy
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku ok. 15 cm
  • Na środku każdego kwadratu rozkładamy warzywa i kładziemy filet, polewamy winem i tłuszczem, posypujemy przyprawami i formujemy papiloty
  • Papiloty kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia okonia.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Okoń morski (labraks) (520 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (280 g)
  • Cukinia zielona (240 g)
  • Por (140 g)
  • Marchew (135 g)
  • Wino białe wytrawne (80 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Estragon (świeży) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czerwony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Moździerz, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Okoń morski po kantońsku

Okoń Ryby dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego Następnie zalewamy ryby marynatą i odkładamy na ok. 1 godz. (…)

WIĘCEJ >

Okoń z koprem włoskim

Jeden okoń powinien warzyć ok. 250 g Okonie dokładnie oczyszczamy, oskrobujemy z łusek i wypatroszamy Następnie w każdym okoniu robimy (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z warzywami

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli) Warzywa (rzepę, marchewki i ziemniaki) obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do wrzącej (…)

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik (…)

WIĘCEJ >