Sola z cytrynową nutą
Sola z cytrynową nutą
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach
- Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy, a następnie polewamy mieszanką rybę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Upieczoną rybę nakładamy na talerze i podajemy z rukolą oraz kawałkiem cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Okoń morski (labraks) (230 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka paleo z nasionami
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…
WIĘCEJ >Kurczak z warzywami w cieście
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…
WIĘCEJ >