fbpx
logo
Szukaj
open close

Okoń morski pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c147278c7-83d5-4042-9656-39ce4cd97732
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Okoń morski pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Warzywa (rzepę, marchewki i ziemniaki) obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Seler naciowy obieramy i kroimy na kawałki
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Ryby myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Następnie obkładamy ryby przygotowanymi warzywami
  • Tłuszcz mieszamy z przyprawami (solą i pieprzem), połową soku z cytryny, połową skórki z cytryny i z zieleniną
  • Ryby z warzywami polewamy marynatą, na wierzchu układamy plasterki z połowy cytryny i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z okoniem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Okoń morski (labraks) (250 g)
  • Ziemniak (210 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Rzepa czarna (150 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Okoń z koprem włoskim

Jeden okoń powinien warzyć ok. 250 g Okonie dokładnie oczyszczamy, oskrobujemy z łusek i wypatroszamy Następnie w każdym okoniu robimy (…)

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik (…)

WIĘCEJ >