fbpx
logo
Szukaj
open close

Okoń morski po kantońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce348beb-5215-454e-b0b8-ce436d384508
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Okoń morski po kantońsku

Przygotowanie

Okoń

  • Ryby dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Następnie zalewamy ryby marynatą i odkładamy na ok. 1 godz. (po ok. 30 minutach obracamy rybę na drugą stronę)
  • Do garnka wlewamy wodę, dolewamy marynatę i zagotowujemy
  • Rybę kładziemy na górnym naczyniu garnka i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Grzyby dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w plasterki (trzony odkrawamy i wyrzucamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, cebulę oraz pędy bambusa i mieszamy
  • Całość skrapiamy sosem sojowym i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 10 minut
  • Ryby rozkładamy na talerzach, a na wierzch nakładamy zawartość patelni

Marynata

  • Z cytryny wyciskamy sok
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Do czosnku dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia okonia.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Okoń

  • Okoń morski (labraks) (780 g)
  • Cebula (210 g)
  • Shiitake (świeży) (200 g)
  • Bambus – pędy (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos sojowy (5 g)

Marynata

  • Bulion rybny (150 ml)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Wkładka do gotowania na parze, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Okoń z koprem włoskim

Jeden okoń powinien warzyć ok. 250 g Okonie dokładnie oczyszczamy, oskrobujemy z łusek i wypatroszamy Następnie w każdym okoniu robimy (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z warzywami

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli) Warzywa (rzepę, marchewki i ziemniaki) obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do wrzącej (…)

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik (…)

WIĘCEJ >