fbpx
logo
Szukaj
open close

Omlet z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6e7ab23-5fb1-499f-bb4e-4f766ae534a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omlet z warzywami

Przygotowanie

  • Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Pomidorki i oliwki kroimy na pół
  • Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki, dodajemy przyprawy (sól) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy oliwki i paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidorki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Patelnię ściągamy z kuchenki
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z przyprawami (solą) na sztywno
  • Cały czas ubijając – dodajemy po 1 żółtku
  • Stopniowo dodajemy do masy przesianą przez sitko mąkę i delikatnie mieszamy masę tak, aby nie powstały grudki
  • Do masy przenosimy warzywa, dodajemy przyprawy i całość dokładnie łączymy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Przelewamy masę, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy kilka minut, po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy, aż będzie z każdej strony zarumieniony
  • Omlet przenosimy na talerz i kroimy w ćwiartki lub ósemki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Papryka czerwona (60 g)
  • Mąka żytnia (48 g)
  • Pieczarka (świeża) (40 g)
  • Oliwki zielone (18 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut Dodajemy szpinak…

WIĘCEJ >