fbpx
logo
Szukaj
open close

Omlet z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6e7ab23-5fb1-499f-bb4e-4f766ae534a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omlet z warzywami

Przygotowanie

  • Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Pomidorki i oliwki kroimy na pół
  • Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki, dodajemy przyprawy (sól) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy oliwki i paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidorki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Patelnię ściągamy z kuchenki
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z przyprawami (solą) na sztywno
  • Cały czas ubijając – dodajemy po 1 żółtku
  • Stopniowo dodajemy do masy przesianą przez sitko mąkę i delikatnie mieszamy masę tak, aby nie powstały grudki
  • Do masy przenosimy warzywa, dodajemy przyprawy i całość dokładnie łączymy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Przelewamy masę, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy kilka minut, po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy, aż będzie z każdej strony zarumieniony
  • Omlet przenosimy na talerz i kroimy w ćwiartki lub ósemki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Papryka czerwona (60 g)
  • Mąka żytnia (48 g)
  • Pieczarka (świeża) (40 g)
  • Oliwki zielone (18 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Omlet z krewetkami

Omlet Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy (…)

WIĘCEJ >

Omlet z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, (…)

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże (…)

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić (…)

WIĘCEJ >