Omlet z krewetkami
Omlet z krewetkami
Przygotowanie
Omlet
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się masy)
- Następnie omleta przenosimy na talerz, na jedną połówkę nakładamy krewetki i składamy omleta na pół
Krewetki
- Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz oraz przewód pokarmowy)
- Zieleninę siekamy
- Chili kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy krewetki, przyprawiamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
- Dodajemy zieleninę oraz chili, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 0,5 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
Omlet
- Jajo kurze (102 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Krewetki
- Krewetka koktajlowa (świeża) (70 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Chili (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący omlet
Jajka roztrzepujemy z wiórkami kokosowymi Odstawiamy masę na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Po chwili wlewamy masę na patelnię i smażymy z dwóch stron Omleta podajemy samego lub z ulubionymi dodatkami
WIĘCEJ >Wytrawny omlet kokosowy
Pastę kokosową rozpuszczamy we wrzątku w małym naczyniu. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy płynną pastę kokosową, ocet jabłkowy i sól. Omlet smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż do ścięcia jajka do preferowanego stopnia. Podajemy z…
WIĘCEJ >Ziołowy omlet z kurkami
Kurki umyć i obsmażyć na 2 łyżkach masła klarowanego. W miseczce lekko ubić widelcem jajka z dodatkiem szczypioru i pietruszki oraz szczypty soli i pieprzu. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wlać masę jajeczną. Widelcem…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z grasicą i szparagami
Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…
WIĘCEJ >