fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f9147d6-6c81-4fa3-b84c-ea735df6a490
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet z krewetkami

Przygotowanie

Omlet

  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się masy)
  • Następnie omleta przenosimy na talerz, na jedną połówkę nakładamy krewetki i składamy omleta na pół

Krewetki

  • Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz oraz przewód pokarmowy)
  • Zieleninę siekamy
  • Chili kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy krewetki, przyprawiamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
  • Dodajemy zieleninę oraz chili, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 0,5 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Omlet

  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Krewetki

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (70 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Chili (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kefir z owocami

Do szklanki wrzucamy owoce i zalewamy kefirem

WIĘCEJ >

Placki bananowe z owocami

Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >