fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f9147d6-6c81-4fa3-b84c-ea735df6a490
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omlet z krewetkami

Przygotowanie

Omlet

  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się masy)
  • Następnie omleta przenosimy na talerz, na jedną połówkę nakładamy krewetki i składamy omleta na pół

Krewetki

  • Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz oraz przewód pokarmowy)
  • Zieleninę siekamy
  • Chili kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy krewetki, przyprawiamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
  • Dodajemy zieleninę oraz chili, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 0,5 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Omlet

  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Krewetki

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (70 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Chili (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Warzywa z mlekiem kokosowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Bataty obieramy i kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Do garnka z ziemniakami dodajemy bataty z fasolką i…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Stek w sosie musztardowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy skórkę pomarańczową, musztardę i sos, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę…

WIĘCEJ >