fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziołowy omlet z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca64afd10-fa30-4829-a450-f06aeb0ffbc1

Ziołowy omlet z kurkami

Przygotowanie

  • Kurki umyć i obsmażyć na 2 łyżkach masła klarowanego.
  • W miseczce lekko ubić widelcem jajka z dodatkiem szczypioru i pietruszki oraz szczypty soli i pieprzu.
  • Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła.
  • Wlać masę jajeczną. Widelcem lekko zagarniać/zsuwać brzegi do środka i przechylając patelnię, zalewać powstałe luki masą jajeczno-ziołową. (Omlet wtedy szybciej się usmaży i nie będzie przypalony od spodu.)
  • Pod koniec smażenia, zmniejszyć płomień do minimum, posypać omlet kurkami, przykryć patelnię pokrywką i smażyć przez max 1 minutę.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się innym pomysłem na podanie omleta, który znajduje się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2-3 gałązki szczypiorku (6 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • 1 garść kurek (ok. 60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >