Pączki
Pączki
Przygotowanie
- Mleko lekko podgrzewamy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
- Mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 1/14 ilości cukru i ok. 1/7 ilości mąki, po czym przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 10-15 minut
- Do pozostałej mąki dodajemy pozostały cukier, miękki tłuszcz, żółtko, sól i mieszankę drożdżową, wybijamy jajo i całość dokładnie miksujemy
- Przygotowane ciastko przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz.
- Po tym czasie ciasto oprószamy mąką i lekko zagniatamy ręką
- Ciasto dzielimy na części (w zależności od ilości porcji) i z każdej części formujemy kulkę
- Kulki kładziemy na podsypanym mąką talerzu, przykrywamy i odkładamy na ok. 40-45 minut
- Po tym czasie w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy się intensywnie smaży, unosi na wierzch i jest otoczone bąbelkami, jeśli tak – ciasto jest gotowe do smażenia
- Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
- Na papier kładziemy usmażone pączki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Opcjonalnie możemy nadziać pączki dżemem i/lub posypać cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.
Autor
Lista składników
- Olej rzepakowy ekologiczny (1000 ml)
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Mleko krowie (250 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (70 g)
- Masło (70 g)
- Drożdże (świeże) (45 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bezglutenowe mini pączki
Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Do trzeciej miski wkładamy wszystkie mokre składniki (poza olejem)…
WIĘCEJ >Bezglutenowe drożdżowe pączki
Mleko podgrzewamy do temp. ok. 40 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do mleka dodajemy babkę jajowatą, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 5-10 minut Następnie dodajemy do…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pączki serowe
Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie dodajemy suche składniki do miski z serem i całość dokładnie mieszamy Do miski z serem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pączki z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem na gładką masę (lub przeciskamy przez praskę), po czym odkładamy do ostygnięcia Drożdże rozcieramy z…
WIĘCEJ >