fbpx
logo
Szukaj
open close

Pączki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e88b4a1-4bba-4d6c-83d9-beb4dd2a9305
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pączki

Przygotowanie

  • Mleko lekko podgrzewamy
  • Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
  • Mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 1/14 ilości cukru i ok. 1/7 ilości mąki, po czym przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 10-15 minut
  • Do pozostałej mąki dodajemy pozostały cukier, miękki tłuszcz, żółtko, sól i mieszankę drożdżową, wybijamy jajo i całość dokładnie miksujemy
  • Przygotowane ciastko przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ciasto oprószamy mąką i lekko zagniatamy ręką
  • Ciasto dzielimy na części (w zależności od ilości porcji) i z każdej części formujemy kulkę
  • Kulki kładziemy na podsypanym mąką talerzu, przykrywamy i odkładamy na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy się intensywnie smaży, unosi na wierzch i jest otoczone bąbelkami, jeśli tak – ciasto jest gotowe do smażenia
  • Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
  • Na papier kładziemy usmażone pączki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Opcjonalnie możemy nadziać pączki dżemem i/lub posypać cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 14
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Olej rzepakowy ekologiczny (1000 ml)
  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko krowie (250 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (70 g)
  • Masło (70 g)
  • Drożdże (świeże) (45 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe drożdżowe pączki

Mleko podgrzewamy do temp. ok. 40 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >