Pad thai
Pad thai
Przygotowanie
- Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka.
- Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki.
- Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę pak choi drobno kroimy.
- W woku lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło.
- Mięso, makaron i pak choi wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
- Chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
- Pod koniec smażenia, wbijamy jajko i energicznie mieszamy z całym daniem, do lekkiego ścięcia.
- Wykładamy na talerz i posypujemy czarnym sezamem (ewentualnie drobno pokrojonymi orzechami nerkowca).
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 50 g makaronu ryżowego
- ½ kapusty pak choi (110 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia (15-30 g)
- 150 g mięsa z piersi indyka
Marynata
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 papryczka chilli (20 g)
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndy (8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Opcjonalnie: czarny sezam do posypania
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - głęboka
Podobne tematy
Dorsz w mleku kokosowym na warzywach
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >Ryż w soczystym sosie
Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…
WIĘCEJ >Placuszki bananowo-gryczane
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >