fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pad thai

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10fd059d-7c6e-4782-81a9-b9fbc8191472-1

Pad thai

Przygotowanie

  • Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka.
  • Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki.
  • Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Kapustę pak choi drobno kroimy.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło.
  • Mięso, makaron i pak choi wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
  • Chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
  • Pod koniec smażenia, wbijamy jajko i energicznie mieszamy z całym daniem, do lekkiego ścięcia.
  • Wykładamy na talerz i posypujemy czarnym sezamem (ewentualnie drobno pokrojonymi orzechami nerkowca).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g makaronu ryżowego
  • ½ kapusty pak choi (110 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia (15-30 g)
  • 150 g mięsa z piersi indyka

Marynata

  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 papryczka chilli (20 g)
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie: czarny sezam do posypania

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - głęboka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…

WIĘCEJ >

Klopsiki wołowe bez mąki

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…

WIĘCEJ >