fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pad thai

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10fd059d-7c6e-4782-81a9-b9fbc8191472-1

Pad thai

Przygotowanie

  • Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka.
  • Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki.
  • Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Kapustę pak choi drobno kroimy.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło.
  • Mięso, makaron i pak choi wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
  • Chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
  • Pod koniec smażenia, wbijamy jajko i energicznie mieszamy z całym daniem, do lekkiego ścięcia.
  • Wykładamy na talerz i posypujemy czarnym sezamem (ewentualnie drobno pokrojonymi orzechami nerkowca).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g makaronu ryżowego
  • ½ kapusty pak choi (110 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia (15-30 g)
  • 150 g mięsa z piersi indyka

Marynata

  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 papryczka chilli (20 g)
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie: czarny sezam do posypania

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - głęboka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…

WIĘCEJ >